Rymmare

Under kvällen har det varit på rymmen här i byn. Mitt lag var rymmare och det blev tyvärr ingen större succé för oss. Vi blev tagna hela 3 gånger! Dock var det inte så lätt då vi blev jagade av två lag. Blir krångligt att finta två gäng samtidigt. Dessutom var jag inte så taktisk, gjorde flera klantiga missar i uplägget. Fast det viktigaste är ju inte alltid vinna, utan att kämpa väl. Det gjorde vi sannerligen. Vi löpte längst, snabbast och tog överlägset flest kontroller. Vilket bör innebära att jag, marbe och zacke fick bäst träning inför vintern och det är ju faktiskt då man kan ta de viktiga segrarna. Så även om vi kom skit sist kan vi ändå känna oss som vinnare trots allt :)

Dagen i övrigt har varit rätt behaglig. En svenskalektion. Ett skatepass i Lillträsk. Dessutom har legendaren Jojje varit på besök idag. Mycket trevligt.


 

Da legend

Towards the end

Ol-säsongen börjar gå mot sitt slut för min del. Har eventuellt en tävling kvar, J-cupsavslutning i Falun. Ifall jag inte åker på den är det ju bäst att publicera kartan från det som kan ha varit årets sista individuella tävling. Håll till godo ni kartkåta, och ni som vill slippa behöver ju inte trycka på länken.

Karta

Splits


Extraknäck

Det är rätt drygt att inte ha något att göra vissa dagar. Denna lugna dag träningsmässigt löste jag tristessen med att vara extralärare i matte och fysik. Hängde med skidtvåorna på två lektioner, var faktiskt inte så tråkigt. Dessutom bra att dra igång skallen med lite lättare utmaningar, matten är verkligen ringrostig efter en sommars uppehåll. Kanske man skulle satsa på en karriär som läxhjälpare!? Det finns ju faktiskt en del pengar i den branschen har jag insett den senaste tiden. Nåja, har ju inte fuckat upp idrottskarriären totalt än. Men om det skulle ske vet jag hur man skulle kunna tjäna sitt levebröd :P

Dagens träning bestod huvudsakligen av styrke/spänsttester. Som vanligt visade min ol-kropp vissa brister i överkroppen, men jag är inte bitter för det. Är skönt att slippa ha en onödig ryggsäck att släpa på :P
Givetvis hann jag även med en liten jogg idag. Tyvärr var det inget måndagsfika ikväll, så jag och CH drog på konsum, där han hittade en vattenspruta i fyndlådan för 10 kronor. Denna spruta spred skräck i ugglan 3 ikväll vill jag lova!!

Nu ska jag kurera min lår som skriker av smärta efter spänsttesten. Ingen fara dock. "Pain is temporary glory is forever." 

Veckoslut

Ettornas helgläger avslutades idag med ett långpass. Blev tre timmar för mig, klassiskt och löp. Ett riktigt fint pass i underbar medvind och lätt utför. Någon sa att vi snittade 22 km/h i A1 på rullisdelen, dock var det Håll och det är ju lite osäkert hur bra koll han har.

Efter avslutat läger blev det givetvis ett traditionsenligt besök på grillen. Man känner sig lite tjock efter ett jättemål, i och för sig kan jag nog behöva ett ibland för att behålla den kroppsmassa jag har.

Nu börjar en av årets riktiga höjdpunkter dra sig närmare, läger i Österrike, i Ramsau!! Förra gången var det NICE och förhoppningsvis blir det ännu mer nice den här gången. Känner mig riktigt sugen! På fredag bär det av...


Bröd

Idag har det bjudits på hårda bataljer i skogarna kring slalombacken i Lillkanis. Mitt facit blev en seger och en andraplats. Skåpade hem Ö8 på dagen efter ett stabilt lopp, bommade 40 sekunder på en kontroll, i övrigt var det i princip klockers. Jag och AB slutade sedan på en stabil andraplats i Polarnatten och fick oss lite bröd. Segrarna Najk och Bennitz var helt enkelt bättre än oss. Utöver tävlingarna hann jag även med en kortare sväng på rullisarna. 

En french satt fint på kvällskröken och efter väl förättat värv i skogen satt en bastu ännu finare.

Bjuder även på en låt som inom en snar framtid kommer vara i princip min "theme song" om den inte redan är det...


Läger med f-ettor

Idag har jag varit flitig. Blev tre träningspass idag. Rullistesterna gick ungefär som förväntat, stakningen kasst och benskaten skapligt i alla fall. Tog i alla fall höstens bästa tid hittills, men då har ju inte min klubbkompis Grabben kört än. Jag är kvar i byn denna helg, det är läger för ettorna och då kan man ju inte banga. Dessutom är det ju den prestigefyllda polarnatten imorgon (oj idag när jag kollar på klockan). Då ska förhoppningsvis jag och AB visa var skåpet ska stå!! 

Ikväll har vi sett en grym film, Mars attacks. Den rekommenderas, not. Ganska dålig, eller rättare sagt mkt dålig egenligen, men så dålig att man ibland kan hånskratta åt den. NU ska jag dock sova. Imorgon väntar åtminstone två nya pass.

Dagens geek måste för övrigt vara Ulkan, som under vår gemensamma kvällsjogg yttrade följande kommentar: "Vi måste springa ut ett varv på Selholmen, det kommer se coolt ut på GPS:n"

En bra dag

Idag har ytterligare en av mina gamla grejer gått till sin sista vila. Denna gång var det min väldigt laggiga dator som fick sin slutliga viloplats nere i skolans källare hos Janne B. Där bytte jag den mot en ny, eller iaf nyare, och mycket snabbare dator :)

Dessutom fick jag ett glädjande besked från staterna idag. Mina och övrigas skor är äntligen på väg!! Inom 20-30 dagar är de på plats här på folkan. Längtar redan till att få snöra på mig dom och löpa. Det blir sweet.
Idag har det nästan varit vilodag. Det blev bara ett litet lagomt löppass tillsammans med min ol-bögkollega, tillika nybakad SM-medaljör, Ulrik.

Imorgon väntar rullistester för min del. Får hoppas att väderförhållandena blir lika bra för mig som det var för övriga i måndags. Nu är det bara att tagga för det.

Sista färden

Var det idag för mina gamla fina silversalomonpjäxor. Okej dom är inte så fina längre, men gamla det är dom. Ända sedan H14 har de hängt med, även om de senaste säsongen degraderades till rullispjäxor. Nu går dom dock i graven, och det var verkligen på tiden. Idag orsakade de en vådlig krasch på rullskidOintervallerna. Resultatet blev en väldigt fet och blå tumme och en uppskrapad arm. På detta olycksaliga pass knäckte jag även KE:s stav. Då insåg jag att det passet inte var något för mig och bröt genast. Vem vet vad som hade hänt om jag hade fortsatt? Det vill jag inte ens spekulera i...

Blev dock två kortare löppass dessutom. Så man fick sig sin beskärda dos träning även denna dag!!


Dagens pose på riktigt hinkenmanér nere i tvättstugan.
Man kan ha roligt nere i en tvättstuga tillsammans med en kamera och calle h...


No pain, no gain

Nyligen sved det ordentligt i mina lårmuskler. Sista intervallen uppför Kanis var riktigt skönt, syran sprutar ur benen, andhämtningen börjar nå oanade ljudnivåer och varenda neuron i hela kroppen ber hjärnan om att det ska ta slut. Tur att hjärnan är in charge. Ibland ska det göra ont när man tränar. No pain, no gain som sagt. Eftermiddagspasset var dock betydligt lugnare. Duttade lite skaterullisar förbi Lillträsk.

Bevistade även korvfest 3000 i ugglan 3 nyligen. Det var kul, synd att man inte fick någon bild med sig. Kan det bli bättre än 5 halvnakna, svettiga pojkar i den värsta dansorgien norr om Sundsvall? Efter avslutad träning satt en french nere på shell riktigt fint.

Sämst då det gäller

Helgens Lång-SM blev inte alls vad jag hoppades på. Istället för en uppvisning i suverän orienteringsteknik blev det en orgie i nybörjarmisstag. Säsongens sämsta långdistanslopp då det verkligen gäller, återigen. Fem år på raken har jag lyckats med konststycket att floppa totalt på lång-SM. Om ni tycker att jag verkar bitter så har ni alldeles rätt, för det är precis vad jag är. Förvandlingen från att vara sugen till att bli bitter kan gå fort, mycket fort. Det räcker med tre minuter på tredje kontrollen och förvandlingen är komplett. Blev 31a till slut.

Sprang iaf skiten ur övriga i min klunga under slutfasen av loppet, men det är en klen tröst...

Nu är det dags att inleda årets hårdaste träningsperiod. Tjuvstartade med 2.30 skate under eftermiddagen och nu ska jag strax ut och dränka min bitterhet i ännu ett härligt träningspass.


Packning återigen

Nu packar man så stolsryggsäcken igen. Nu bär det av mot lång-SM och jag är taggad till tänderna. Om det var en terrängtyp jag inte kände till på medeln så är det snarare raka motsatsen nu. Känner mig bekväm i terrängen i närheten av Idefjorden och formen är god. Nu smäller det. Eller rättare sagt i kvalet på lördag och framförallt i finalen på söndag. Långdistans är min grej!!
Tävlingarna kan följas här.

Mmmmm, otroligt go terräng väntar :)

Kan tillägga att denna dag har jag varit fotbollscoach under skidlinjens match mot skol-if. Vi eller rättare sagt mina skidkompisar var nära att skämma ut skolans samlade fotbollselit. Dock klarade sig skol-if undan med blotta förskräckelsen och kvitterade med hjälp av ett slumpmål i slutet. Men det är skidåkarna som går raka i ryggen efter denna batalj. Tror knappast att fotbollsspelarna skulle kunna matcha oss i en skidstafett...


Expedition åsen

Ikväll har jag och VB hjälpt Calle H med ett viktigt uppdrag. Han hade en exkursion han måste utföra ensam utan sina klasskamrater pga av Anna Nyberg. Eftersom jag känner ett oerhört medlidande med alla skidåkare som blir orättvist behandlade av Anna N kände jag mig tvungen att assistera, och så hade jag ju inget vettigt för mig ändå. Det blev en trevlig utflykt. CH letade febrilt växter i hela den 10*10 meter stora ruta han skulle utforska, medan jag satt vid hans dator och lekte och antecknade, och VB han var upptagen med helt andra grejer än växter, även om hans upptagenhet på ett sätt kan sammankopplas med blommor och bin...

Efter väl förrättat värv bortom lomtjärnsparken firade vi den lyckade expeditionen med mjukglass. Glass som vi köpte av den trevliga kassörskan på turklövern. Man skulle bli stammis där!! Men nu börjar ju mjukglasssäsongen tyvärr gå mot sitt slut :(

Dagens träning blev ett riktigt bra orienteringsintervallpass. Det gick mycket bra!! Rätt och snabbt. Nu är jag verkligen på G inför Lång-SM.

Stumbjörn

Han träffade jag idag, ordentligt. 11,9 mmol mjölksyra/liter blod ger en del smärta i benen och framkallar även ett något kvinnligt stönande, iaf hos mig. Kan även tillägga att jag var den första här i byn att gå under 3 minuter på sista rundan på laktattestet, viktigt!! Så nu lyder mitt nya pers på 1000 meter 2.56. Ingen jättetid kanske, men skönt att gå under 3 minuter i alla fall. Dagens citat drog för övrigt en liten unge på Bäckskolan som såg mig löpa laktattest i BÖ och gröna löpshorts: "Kolla en naken man!!". Detta skrek han högt till sina klasskamrater när jag sprang förbi :P

Så naken var jag väl ändå inte!?Var skönt med en dag med dubblepass idag. Var alltför länge sedan sist. Men efter lång-SM lär det bli ändring på den saken. Andra passet blev ett lugnt stakpass tillsammans med Ulrik. Han drog förmodligen dagens dummaste kommentar när han efter att vi åkt halva passet och ska vända på Björkbergsvägen frågade: "Va!? Ska vi vända?" Ja, förmodligen, hur skulle vi kunna komma hem annars? Det blir skapligt långt att fortsätta över Harads och ta den vägen hem... 


Inställt

Skulle ha haft laktattest idag. Det blev dock inställt. I övrigt har dagen varit händelsefattig. Tog en rejäl sovmorgon efter att ha kommit hem föööör sent igår. Satt/låg på Kallax och väntade i sisådär 3 timmar på min skjuts till byn. Det var drygt vill jag lova, och inte blev det bättre av att batteriet i MP3n tog slut ungefär vid halvtid.
Istället för den inställda laktatesten blev dagens träning ett lugnt varv spring17 istället. För er som inte vet vad spring17 är så kan jag informera om att det är en fin och varierande löprunda här i byn. En runda som rekommenderas varmt för den löpvillige :P

Nu ska jag undersöka vad alla andra här på folkan gör denna kväll. Blir nytt försök med laktattestet imorgon...

Medel-SM

Så kommer här den långa versionen av Medel-SM. Under fredagens kval nere i Oskarshamn inledde jag riktigt risigt. Stora misstag på såväl första kontrollen som andra och fjärde. Jag sprang som den junior jag är kan man säga. Vid fjärde kontrollen kände jag hur finalplatsen höll på att rinna mig ur händerna. Nu var det bara att se till att göra det jag brukar göra: spika kontroller. Efter ett stabilt lopp under resten av banan nästan helt utan misstag tog jag ledningen med hela två minuter när jag gick i mål!!
Dock gick alla de vassaste namnen ut efter mig, så det följde en nervös väntan innan jag insåg att finalplatsen var säkrad. Trots att jag gick vidare som elfte man och bara tolv gick vidare från varje heat, så gick jag vidare med stabil marginal. Hade kunnat löpa hela 2 minuter långsammare och ändå klarat mig till final. Sammanfattningsvis kan man säga att jag chockades något över terrängen i inledningen och att det tog en stund innan jag kom in i orienteringen ordentligt och att detta var orsaken till de inledande misstagen. Benen var även mycket pigga. Måste erkänna att jag var ganska så nöjd då sjökan sa att jag såg snabb ut sista biten in mot mål. Det får jag sällan höra med mitt tunga steg :)

Resten av fredagen ägnades åt uppladdning såväl mentalt som fysiskt. En finnjogg på kvällen och jag kände mig helt redo för morgondagens utmaningar. Sedan somnade jag gott och fick en god natts sömn innan finalen.

I finalen gjorde jag ett tekniskt bra lopp. Hade verkligt fint flyt hela vägen. Är inte ofta man gör under 20 sekunder i kontrolltagningsmissar under en medel i tekniskt krävande teräng med 20 kontroller. Totalt sett om man kollar på små mikrovägval och småstrul i genomförandet av sträckorna kan jag möjligen få ihop till 1 minuts tidstapp totalt. Men då är det absolut inte en sekund till. Så ett bra lopp med bra koll hela tiden. Ärligt talat tror jag nästan att jag hade lite FÖR bra koll. Om man läser för mycket är det lätt att man såsar lite grann i löpningen. Misstänker att det var just det som hände, antingen det eller så är jag alternativt på tok för långsam i denna terrängtyp.

Finalkartan

Vad hade jag kunnat göra annorlunda då? Är inte lätt att säga exakt. Efter ett skakigt kval ville jag verkligen komma in i orienteringen och gå säkert i finalen. Vilket kan ha straffat sig en smula. Samtidigt kunde det ju ha gått bra mycket sämre i finalen. En del av de stora namnen sprang bort sig rejält. Det jag verkligen borde ha gjort är i alla fall att åka ner och träna i relevant terräng före mästerskapet. Är verkligen inte optimalt att på vägen mot ettan inse att: "Oj detta var en terrängtyp som inte liknar något jag har sprungit i förut" Sådana tankar skapar osäkerhet, en osäkerhet som verkligen inte är bra att bära med sig under ett orienteringslopp.
Detta får räcka. Ingen lär ju ändå orka läsa denna dryga analys.

Bjuder på lite bilder från den gångna helgen också.

På väg mot starten med tunga steg.


Walheim spurtar in på 35.40...


...och piskar mig med 5 sekunder trots att jag plockades ut allt jag hade på spurten.


Mitt största fan Markus hejade på mig ivrigt!!


Arlanda

Sitter just nu och väntar på ett mycket sent plan. Kommer förmodligen komma hem till byn någon gång framåt småtimmarna. Kan lämna en kort rapport från Medel-SM. Gick vidare från kvalet. I finalen sprang jag bra teknsikt sett, en liten missräkning att resultatet bara blev en 22a plats ändå. Återkommer med en mer utförlig rapport imorgon någon gång.
Nu ska jag återgå till väntandet...

So long Norrbotten

Nu drar jag söderut, mot Oskarshamn och medel-SM. Har aldrig förr varit så taggad på medel förut.
Om ni vill kan ni följa tävlingarna här.


Detaljrik terräng väntar :)

Packning

Just nu håller jag som bäst på att packa inför medel-SM och lyssnar på lite gamla goingar under tiden för att underlätta packandet. Har ett gäng hangarounds som står runt mig och är imponerade över min nya ljudanläggning. Eller ny och ny, den är väl ungefär 20 år gammal.Som vanligt försöker man att inte få en överfull väska med sig på resan, och som vanligt misslyckas man rejält...Min "nya" "monsterhögtalare" som sätter skräck i grannarna ;)
Men givetvis inget ljud utan förstärkare.

Idag har jag i övrigt inte gjort något speciellt. Var ute på ett sista litet löppass på hemmaplan innan det bär av söderut. Snart smäller det rejält på det ena sättet, eller det andra. Jag hoppas att det bli på det ena sättet, men vi får väl an se.

Nu gäller sängen!!

Slipper man skämmas nu?

Äntligen börjar man närma sig ett löptempo som man slipper skämmas för. Satte nytt pers idag på 1500 meter. 4.30 lyder det prydliga rekordet. Är faktiskt skapligt nöjd med tiden, speciellt med tanke på att jag förmodligen har ytterligare en växel att lägga. Var då inte alls särskilt stum efter målgång. Med tanke på hur nära SM är så var det nog lika bra att löpa lita defensivt. Ja just det, ni kanske undrar varför jag jag sprang 1500 ikväll? Skidlinjen hade friidrottsmästerskap och jag kände att det var lika bra att rasta mina fina löparshorts lite grann :)

Kan dock nämna att jag gott kan skämmas över övriga grenar i detta mästerskap. Kulstötningen var en riktig mardröm. Lyckades dock klämma mig förbi den ståtliga Calle Hå med 4 cm i sista stöten ;)

Idag har jag dessutom haft detta läsårs första lektioner. Hela två stycken!! Men en var cirka fem minuter lång :P

Men nu lär jag sova eller iaf snart. Extra viktigt med god sömn för att hålla sig frisk i dess sjukdomsintensiva tider.

Med önskningar om en god natt till er alla.


Planerande

Vilken dag, en sån där riktig planera-hemliga-planer-dag!! Vad som har planerats och vad det gäller är dock en hemlighet, än så länge. Kan dock avslöja att någon/några kommer att drabbas...

Dagen i övrigt har varit ganska slö. Kollade teknikvideo. Jag åkte inget vidare på den. Kan bara konstatera att det inte är någon höjdare att diagonala med skatestavar. Dagens träning bestod av ett halvhårt löppass, snabbdistans kanske vissa skulle kalla det. Bland annat sprang jag ut på Selholmen. Minnena som kom till mig där ute gav mig massor av energi som kan räcka långt, riktigt långt. De kommande två helgerna lär vi märka hur långt...


Administratör

Denna helg har jag mest tillbringat vid datorn, där jag har försökt administrera en stor beställning från staterna. Idag knöt jag slutligen ihop säcken och fick iväg beställningen. Så nu befinner sig 6 par fina skor och ett par t-shirts på väg mot Sverige och folkan!! Har även hunnit med ett par fina träningspass. Igår ett halvhårt löppass, där jag kände mig snabb och idag ett orienteringspass där jag var snabb. Inte sprang jag särskilt mkt fel heller, rättare sagt ingenting. Formen är nog bra inför SM, men peppar peppar. Nu måste jag verkligen se till att hålla mig frisk. Dagens karta bjuder jag på nedan.

Ytterligare en fördel med årets schema är att jag, om jag vill, kan åka till Älvsbyn först på måndag morgon eftsom jag inte har några lektioner på måndag. Så jag är alltjämt kvar i Kalix. Men imorgon bär det av mot bojn och en ny vecka där.


Blev visst ett par såna här istället...Och en annan variant också :)

SugendVad tycks?

Slut på ännu en tung skolvecka ;)

Nu har två skolveckor avslutats, och det är väl för visso inget märkvärdigt med det. Men att jag har fullföljt dessa två veckor utan att ha en enda lektion är väl något som kan börja likna märkvärdigt. Eller det beror iofs på hur man ser det. Egentligen är ju all träning jag genomför specialidrott, och om man räknar den har man ju helt plötsligt massor av skola...

Nåja nog dillat om min brist på skolgång. Idag sprang jag en riktigt fin ol-träning på Lillkanis. Den nyritade kartan är verkligen nice. Tyvärr öste regnet ner, men träningen var ändå lyckad. Den tekniska formen är bra, bommade inte många meter idag och flytet var fint. På grund av viss kartsekretess får jag inte publicera kartan. Skulle tydligen få något organ avbitet om jag gjorde det. Så det får bli en annan träningsbana jag sprungit nyligen istället, Storkanis istället för Lillkanis.

Alla vi orienterare i byn har nu fått nya gps-klockor att leka med. Finns verkligen mycket intressant man kan kolla med dessa.
Måste även passa på att slå ett slag för fyrkampenfinalen i Älvsbyn i slutet av september. Kartan lär inte göra någon norrbottnisk orienterare besviken. Nu är jag inte särskilt insatt i arrangemanget, eller rättare sagt inte alls, men de yttre förutsättningarna för en riktigt fin orienteringsupplevelse finns då vill jag lova!!

Har även hunnit hem till Kalix idag och införskaffat mig ett par nya skor på gallerian. 
Nu ska jag käka lite nybakade bullar :) 


Åter från dvalan

Råkades visst bli ett litet sommaruppehåll på denna blogg även om det inte var helt planerat. Men nu är man igång med det som förmodligen blir mitt sista år i denna by. Förhoppningsvis ska väl mitt sista även bli mitt bästa år här. Ska iaf anstränga mig för det. Efter en sån här lång frånvaro passar det bra med en lite sommarsummering iform av bilder. Då kan jag ju dessutom passa på att uppfylla mitt löfte om fler bilder från studenten, jag gav för några månader sen.

Först var det som sagt studenten!!


Sen lite chill i stugan...Sedan följde en lång tävlingsturné i mer sydliga dela av vårt avlånga land.
Först O-ringen. Ett tävlingsmässigt fiasko, men i övrigt rolig vecka, med en grand finale på fredag!!
OBS inte så väldokumenterad vecka, men innergården där vi bodde i den pittoreska staden Eksjö var iaf skapligt nice.Sen följde Sprint-SM i stekarstaden Strömstad.

Kvalet gick på ett regnigt Nordkoster...

...och finalen gick i ett soligt Strömstad centrum.

Tyvärr visade det sig än en gång att det inte räcker att springa snabbt om man springer fel.

Sedan följde sommarens stora idrottsliga mål Ultralång-SM i Dals-Ed!! En tävling som jag la ner ett oerhört slit för att kunna lyckas så bra som möjligt på.


Starten har gått!!


Efter 2 timmar och 50 minuters slit, var jag både oerhört trött och samtidigt riktigt nöjd med min bästa individuella SM-placeringen i ol någonsin.

På SM behöver bara topp10 bry sig om att vänta på prisutdelningen :)

Mitt lov avslutades med ett riktigt inspirerande, tufft och lärorikt läger tillsammans med min finske vän Olli-Markus Taivainen, tillika sexfaldig världsmästare detta år!!


Pellon ponsis senaste nyförvärv!?
Massor av renar fanns det i Ylläs, som tex dessa utanför fönstret i vår stuga.


Tre hårda finska grabbar!!


Två hårda finska grabbar och en wannabe.


Detta var en kort summering av min sommar. Dock är det mycket som inte fick plats, men nu blev det visst så.
Mitt hårda schema som fyra innebär hela tre lektioner i veckan!! Det blir nog slitigt, om inte skolmässigt så iaf träningsmässigt ;)

Närmast i tävlingsväg väntar SM i medel- och långdistans. Förhoppningsvis ska formen vara på topp då. Om min framtida plan ska hålla börjar det bli dags att visa framfötterna nu.

Vi hörs förmodligen snart!! Lovar att försöka vara duktig på att uppdatera nu.


RSS 2.0