Ensilumen rastit

Ensilumen rastit, eller första snö kontrollen som ungefär blir översatt till svenska, blev inte så lyckad för min del. Första dagens medeldistans blev en ren mardröm där inget fungerade. Masstarten över långdistans idag gick dock något bättre. Resultaten, 37:e respektive 22:a är väl inget att hänga i julgranen. Det är dock sån här teknisk skidO man behöver behärska, och jag fick då två riktigt bra teknikpass. Framförallt var dagens långdistans nyttig gen-träning för mig då skarsnön erbjöd fina möjligheter att åka rakt på.

Blir kvar här ytterligare fyra dagar, innan det bär av hemåt på torsdag. Till dess väntar bra träning som förhoppningsvis ska leda till hyvä loppu, när det blir dags för säsongens viktigaste tävlingar. Kan även tipsa om att snöbad i skarsnö inte är något att rekommendera...

Suomella

Nu bär det av mot Finland, eller alldeles strax då vi har packat bilen färdigt. Om ni är nyfikna på hur det går på tävlingarna kan ni följa dom här. Blir dock ytterligare ett stopp i detta land, för på Kallax ska vi hämta upp Hans-Jörgen Kvåle. Sedan blir det raka vägen till Ylläs, tror jag, om inte Schweizaren eller die banane hose som han också kallas vill annorlunda...Är lite osäker på hur det blir med internettillgången på andra sidan Torneälven, så det kan tänkas att det blir klent med uppdateringar här ett tag framöver. Fast helt säker kan man ju inte vara.

Sista kvällen på camp gaylands

Så var den sista träningsdagen här i Ajaur avslutad. Blev två fina pass idag med, riktiga njutarpass. Försöker mig på konsten att samla överskott på läger (vilket kräver lugna pass) inför helgens tävlingspremiär i Ylläs. Har snöat ytterligare en dm här nu. Var ljuvligt fint uppe på berget där det längsta spåret går, synd att kameran inte var med på förmiddagspasset. Apropå tävlingarna i Ylläs så har startlistorna kommit nu. Det är hela 55 anmälda i seniorklassen som jag har valt att klassa upp mig till. Blir intressant att se hur man står sig mot världseliten.

Mellan och efter passen chillar vi i stugan. Snart ska vi fira vår sista kväll i Arvidsjaur med en princesstårta! Det blir nice, som det mesta andra på detta läger.

Masstart

Ännu en dag i Arvidsjaur har nu förflutit bra. Dagens första pass var ett masstartsrace i skidO. Efter ett väl genomfört lopp lyckades jag faktiskt komma först i mål. Ett riktigt bra pass. Kan bara ännu en gång konstatera att skidO är en suveränt rolig idrott. Bjuder på en av tre kartor.  

Kartan

Har även genomfört en flytt idag. Övriga delar av Älvsby skidlinje har avslutat sitt läger, men jag är kvar och flyttade över till stuga A2, "skidO-stugan".
Andra passet blev skateimpulser med Schweiz stolthet Christian Spoerry. På impulserna fick han sin revansch från morgonens batalj i smalspåren. Även Gurra tog sin revansch senare under dagen, dock i Quake III.

Övrigt att notera från dagen är att glögg fortfarande är lika gott som inför tidigare jular. 


Förnuftigt

Blev inga intervaller för mig. Tog mitt förnuft till fånga och körde bara ett distanspass. Riktigt nice nu då dom börjar få till spåren riktigt bra och lägga till nya slingor dag för dag. Var faktiskt riktigt fint. Pumpade även en hel del smalspår för att slipa på åktekniken. Det var riktigt kul och tiden gick snabbt. Var även en hel del renar ute i skogen. CH var med om en "nära-döden-upplevelse" när han höll på att bli översprungen av en hel renflock.

Tidigare nämde CH stod även för dagens fail. Jag tillät honom att göra en LITEN röd hand på min rygg och han lovade att inte ta i så mycket. Dock tog han i för kung och fosterland och drämde till. Ironiskt nog var det CH som fick mest ont, även om jag blev lite röd ;)
Tyvärr belv handen även ganska misslyckad, så han failade verkligen...
 

Mina kamrater på skidlinjen lyckades även krossa Lycksele skidgym i en prestigefylld innebandymatch, ivrigt påhejade av bland annat mig. De var inte ens nära att hota oss egentligen. Riktigt gött!!


Seg

Träningstävling idag, 9 km skate. Gick inte så bra för mig. Känslan var trots allt inte så dålig, blev dock inte så trött som jag brukar kunna bli. Ett litet uppvaknande för mig. Om man ser till att träna lite hårdare framöver ska det nog lösa sig utan problem. Lära sig att åka snabbt igen helt enkelt. Angående resultaten så blev jag sexa alltför långt efter Adrian som imponerade idag. Snart dags för ytterligare ett pass. Får se vad det blir. Sugen på intervaller, men jag ska nog inte börja hetsa för mycket nu. Som tur var är det ännu lång tid kvar till man ska vara i form...


SkidO

Idag kördes skidO-intervaller, tre stycken. Har inte sett någon resultatlista än, men det gick ganska bra. Ett sämre vägval och en något felplacerad kontroll ledde till smärre tidstapp. Ids inte skriva så mycket mer just nu, men ett riktigt roligt pass var det!!

Bjuder på kartor från två av intervallerna.

         

Lägerperiod inledd

Nu var man så på plats i Arvidsjaur. Gårdagens späckade föreläsningsdag i Boden var lyckad. Peter Öberg hade mycket vettigt att säga och dessutom fick jag några personliga tips då vi delade bord i samband med middagen. Är inte varje dag man käkar middag med en totaltrea i världscupen!! Mycket trevligt var det.

Dagen har varit lyckad så här långt. Tyvärr har jag bara hunnit med ett pass, men det blev desto längre. Klockan stannade på 3.20. Under passet tog jag även min skidO-oskuld för denna säsong. Det var riktigt roligt! Spåren är faktiskt ganska hyfsade, speciellt med tanke på den ringa snömängden. Ska snöa inatt. Hoppas det kommer mycket!!

Tajmat och klart in i minsta detalj!!

En intensiv period väntar framöver. Vilket jag tidigare skvallrat om, men nu är planeringen fulländad. Imorgon drar det igång. Först teoretiskt i form av föreläsningar med världscupsegraren Peter Öberg. Förhoppningsvis blir det mycket intressant. På söndag bär det så vidare mot Arvidsjaur för mer praktiska övningar. Efter det bär det direkt av till Ylläs och årets första WRE (World Ranking Event) i SkidO där stora delar av världseliten är på plats. Sedan avslutas denna infernaliskt intensiva period med träningsläger med världens bästa skidorienterare i ungefär en vecka. Mina beräkningar tyder på att min kropp kommer att vara sliten åtminstone till gränsen (förhoppningsvis inte över den) fram emot slutet av vecka 49. Det blir härligt med en ordentlig sista hårdkörningsperiod innan säsongen drar igång på allvar :)

Alltså sitter det ganska fint med att chilla lite grann just nu. Dock var jag och åkte ett par timmar på konstsnöspåret i Pagla idag. Ett rätt skapligt spår, synd att det bara är 700 meter långt. Tappade räkningen på hur många varv jag och mister ab körde.
Är dessutom hemma på en blixtvisit i Kalix just nu. Har bla hunnit avverka en finfin middag hos brorsan och en god fika med övriga närvarande familjemedlemmar. Ett mindre vallainköp har jag också hunnit med. 

Bifogar även ett klipp som bevisar att vi har världens skönaste silverräv i ABK...  


Stab in the back

Vilken kväll. Denna kväll har innehållit mycket. En halv bra film (inte halvbra), läxhjälp, intervaller fram och tillbaka på en 12,5 meter lång sträcka och dessutom har jag utsatts för ett litet spratt, eller ett förräderi skulle man nästan rentav kunna kalla det! Eller vad sägs om att någon iscensätter ett falskt förhållande på facebook samtidigt som jag sitter upptagen på denne någons rum med att hjälpa denne någon med två större skrivuppgifter? Jag skulle sammanfatta det med fyra ord: Ett knivhugg i ryggen :P
Ibland hjälper det tydligen inte att "Wash your back so you won't stab mine " kan man bara konstatera :PBörjar trivas i bassängen med wet west. Var nog den enda på kvällens allmänna motionssim som pressade mig hela vägen fram till "stöngränsen ".
Den halva bra filmen var för övrigt slutet på den moderniserade varianten av Romeo och Julia. Även om vissa här på skidlinjen kanske ifrågasätter min maskulinitet pga detta så står jag rakryggad för att jag tycker att det är en bra film om något av det finaste som finns här i livet!!Om ni inte fattar vad låtvalet har med detta inlägg kan ni få en liten ledtråd. Lyssna på texten, speciellt i början så kanske ni känner igen något...


Ett problem mindre

Har nu löst problemet med att lägret blev i Arvidsjaur istället för Finland. Detta genom att lägga till ett läger på finsk mark också. Så nu har jag två läger inom en snar framtid, eller ett långt beroende på hur man ser det. I Ylläs kommer det förhoppningsvis att drillas skidO-teknik efter att skidåkningen har drillats i Arvidsjaur.. Detta blir nog riktigt gött. Nu återstår bara lite detaljer som att lösa boendefrågan uppe i Ylläs, men jag har två heta boendetips så det ska nog lösa sig.

Nu ska jag göra lite nyttiga saker som att tvätta och lite annat dylikt. Om någon söker lite bra musik kan jag tipsa om bandet VAST. Ibland kan man hitta en del riktiga guldkorn på Spotify.

Vill bo närmare Falun...

Ibland känns det tungt att bo så pass ocentralt i Sverige som jag gör. Denna dag är en sådan dag. I Mora har mina lagkamrater i junislandslaget haft klädutdelning och jag sitter här uppe i norr och väntar alltjämt på mina kläder. Rykten berättar om underbara kläder. Framförallt om en vit kreation av årsmodell 2006 som förmodligen kan få vilken skidintresserad person som helst att svälla av avund... ;)Längtar verkligen efter att min klädleverans, tyvärr kan jag nog få vänta ett tag. Men den som väntar på något gott...

Till dess är det bara att sköta träningen som normalt. Blev ännu ett underbart pass på min vita järnspringare nere i folkangymmet. Dock bara 2.10 denna gång. Är less på pissig alternativträning, vill ha snö nu. Vill åka skidor. Vill sväva fram på perfekt manschester. Vill susa ner för underbara smalspår. Vill ta de perfekta vägvalen. Vill göra det perfekta loppet. Vill vinna!! Dock måste jag visa tålamod nu. Allt det där kommer så småningom (förhoppningsvis).

Helt sjukt

Ikväll har jag kört första riktiga skidpasset på 2 veckor. Det var underbart att få känna trycket av skatelåren som jobbade. Dock fick det bära av till Arvidsjaur för kvällens pass, eftersom byn är förvandlad till en riktig slaskmetropol. Spåren i Ajaur var åkbara men inte mycket mer. Hoppas verkligen att tränarna tar det enligt mig rätta beslutet att flytta lägret till Finland och Muonio respektive Ylläs.

Hände en kul grej i minibussen på väg till Ajaur, som kan tyda på ett speciellt band mellan mig och VB. VB sa: "Kommer ni ihåg det där programmet där dom tävlade?" Genast svarade jag: "Menar du kannan?" Det var det också, vilket kan betraktas som helt sjukt. Av alla tävlingsprogram genom tv-historien råkar jag nämna precis det VB tänkte på! Dessutom ett helt random program från 90-talet som CH inte ens kommer ihåg!!
Om någon av er läsare inte heller kommer ihåg detta klassiska program kommer här en liten påminnare:


Om ni vill kan ni ju spola förbi de två "klockminuterna" i början :P

Hjälp sökes

Har kommit fram till att jag skulle behöva ta mig samman och fixa till designen på denna blogg. Har lite idéer om hur denna design skulle se ut, men tyvärr besitter jag inte det tekniska kunnandet för att genomföra det. Därför undrar jag om det finns någon vänlig och teknisk läsare där ute som skulle kunna hjälpa mig? Snälla.... 

Blir nog en lugnare dag träningsmässigt idag, eller "bara" ett tufft gympass. Har hört att det är dåligt att träna uthållighetsträning efter ett styrkepass eftersom proteinsyntesen efter dessa olika typer av träning är helt olika. Förenklat kan man säga att styrketräningen säger åt kroppen att bli starkare. Denna styrkeinriktade proteinsyntes avbryts dock om man säger åt den att bli uthålligare genom uthållighetsträning. Alltså bör man inte träna uthållighetsträning med någon egentlig belastning inom kort tid efter styrketräning om man vill ta tillvara och optimera träningseffekten av passet enligt dessa rön. Personligen tycker jag dock att det inte borde vara helt fel med ett pass av återhämtningskaraktär efteråt. Hmmm, dessa frågor är rätt intressanta. Kräver nog ytteligare efterforskningar från min sida. Om man lägger ner alla dessa timmar på träning vill man inte att de ska vara helt i onödan genom att man tränar fel.

Apropå träning har jag nu länkat till Olli-Markus Taivainens blogg. Där kan alla som tror att de tränar hårt och mycket gå in och läsa hur riktigt hård träning bedrivs. Riktigt inspirerande läsning för alla uthållighetsidrottare. Tyvärr är det inte lätt att förstå vad allt betyder utan en snabbkurs i finska. Tidsangivelserna bör dock vara ganska lätt att förstå. En minut är lika lång på båda sidorna av Torneälven...


Keep smiling

Idag körde jag stakning på golfbanan i 1.50. Det var måttligt roligt. Nedebörden föll ymnigt (kan inte säkert avgöra om det var regn eller den blötaste snön ever), farsans skidor gled rövdåligt, gräs stack upp lite här och där och det var mörkt. Kan sammanfatta det som riktigt risigt. Tog verkligen emot i början. Då tänkte jag på Magda Forsberg och "keep smiling". Sedan flöt passet riktigt fint faktiskt, med ett leende på läpparna!

Fick fint sällskap på bussresan idag, av allehanda trevliga personer. Det var inte illa. Nu ska jag dock gå och sova efter ett kortare pass kvällsstyrka.
Sov gott och vakna torrt!! Som en gammal klubbkamrat brukade säga. 


BRA

Körde wet west-intervaller idag. 15/15 i 2*10 minuter. Ett bra pass. Riktigt härligt att få plåga löparmusklerna igen. Det behövdes verkligen. Ytterligare ett pass har körts idag. Cykel/orienteringsteknik i 1.30. Också det ett bra pass. Apropå bra så såg jag nyligen Varg hemma hos min bror. En riktigt bra film som rekommenderas å det grövsta. Även kladdkakan han bjöd på var mycket bra. Dagen kan sammanfattas med ett ord. Ni kan nog gissa vilket...

Dagens mest använda grej måste för övrigt vara handspriten. Den är bra att ha när farsans kroppstemperatur är nära 40 grader.


Hinderbana?

Nu var man hemma i Kalix. Tyvärr verkar det som att min har insjuknat i smittfebran eller något liknande under dagen. Om jag hade vetat det på förhand hade jag nog blivit kvar i byn denna helg. Fast det är klart att det är svårt att veta sådant på förhand, så det är bara att göra det bästa av situationen.

Har hunnit med två fina pass idag. Stakintervaller och så ett gympass med Nordebo. Den mannen har många intressanta teorier om träning vill jag lova. Så om du i likhet med mig är väldigt intresserad av träning så är ett gympass med honom något jag rekommenderar. Skulle nästan kunna tänka mig att flytta till Falun bara för att gymma med Nordebo oftare än en gång i halvåret :P 

Nu ska jag gå och sova men på vägen till sängen måste jag försöka ta mig fram genom huset utan att röra något farsan har rört. Blir nästan något av en hinderbana... Tur att handspriten ligger på säker plats i byxfickan ifall jag skulle misslyckas. Har tillräckligt med elände utan en släng av smittfebran just nu.

Kaffe är farligt!!

Borde verkligen inte vara vaken nu, men är alldeles för pigg för att kunna sova. Kaffe är verkligen farligt uppiggande. Kan även meddela att nya erbjudanden för min framtid verkligen haglar in just nu. Vilket leder till lätt beslutsångest. Vilket i sin tur knappast är något som hjälper en att sussa sött.
Nej, nu måste jag verkligen ta mig samman och försöka tvinga mig till sömn vare sig jag vill eller inte.

Besök

Denna dag inleddes med ännu ett stakpass. Spåret norr om Korsträsk är faktiskt riktigt fint. Fina backar som man skulle kunna pumpa riktigt fina skateintervaller i, tyvärr kan jag inte pumpa några sådana. Kan även informera att vi bjöds på en underbar soluppgång och tyvärr även kalla tår pga vädret. Tyvärr var ingen kamera med mig på passet annars hade jag garanterat kunnat bjuda på några najsiga bilder.

Ikväll har jag träffat Nordebo som är på besök i byn just nu. Han lärde mig mycket. Bland annat hur man simmar korrekt, tyvärr var jag nog ingen vidare elev. Eller som Nordebo uttryckte det: "Det ser inte ut som att du simmar, det ser ut som att du håller på att drunkna". Sen drog vi på hockeykväll på forum där han lärde mig dricka kaffe. Om man nu kalla det kaffe. Var nog snarare socker och mjölk med lite svart i :P
Övrigt värt att notera från kvällen är att Djurgårdens målvakt hade 33,3 i räddningsprocent i andra perioden och att Polsson lyckades köra fel på väg till forum!

Nu är det dags för lite kvällsstyrka innan John Blund förhoppningsvis knackar på min dörr.


Onsdag

Tränat skapligt idag, eller iaf hyfsat för att ha en stressfraktur i metatarsale V. Brände av en dryg timme cykel kombinerad med skidOteknik imorse och sedan blev det ett pass stakning i undebara Stockfors. Var underbart att träna första passet i Rumänien idag. Inte fysiskt då, men mitt psyke var på plats!! Har även fattat beslutet att från och med idag lämnas inget åt slumpen förrän det gäller i Februari. Bland annat har jag inspirerad av den senaste JVM-kungen börjat lyssna på finsk hårdrock idag!! Detta är bara en sak som jag gör för att optimera allt med tanke på Rumänien. Andra saker är hemliga, men en annan sak är att sköta min sömn. Så nu är det dags att sova sött.

Dator repad

Janne Brommels verkar nästan tycka om mig. Eller han är i alla fall snabb på att fixa min dator. Vilket han inte alltid är. Fråga bara Calle H!!
Kan säga att jag verkligen fick äta upp min kaxighet angående biverkningarna igår. Igår kväll mådde jag riktigt dåligt och började misstänka att jag skulle missa veckans enda lektion. Som tur var mådde jag något bättre idag. Dock hade jag huvudvärk och en enorm trötthet, så träningen uteblev tyvärr.

I ugglan 3 finns en gammaldags VHS-spelare och ett gäng gamla klassiska filmer. Ikväll avverkades Aladdin. Måste säga att Anden är oootroligt sköön!!!

 

Datakrasch

Nu har det hänt igen. Fattar inte hur samma skit kan hända samma kille två gånger. För att försvenska ett klassiskt Die Hard-citat. Blir nog lite dåligt med uppdateringar närmsta tiden.
Tog vaccin idag för övrigt. Känner inte av några av alla beryktade bieffekter, än i alla fall.

Alternative

Har påbörjat mitt nya liv med alternativ träning på allvar nu. Var och simmade i en dryg timme idag. Det var jobbigt nanting, vilket inte var helt oväntat med tanke på att det är fyra år sen jag simtränade sist. Ni läsare ska få en gissningstävling idag. Vilken definition på bröstsim stämmer in på mig, ett totalt sänke, respektive den före detta elitsimmaren Nordebo!

1. "Jag ser bröstsim som en ljuv glidning i snön med lätta drag i sidled."

2. "Bröstsim är ju som att ligga och segdra chins!"

Nu är det bara upp till er läsare att gissa :P 
 

Två gillningar och en ogillning

Snön har vräkt ner hela dagen i dag, det gillar vi! Fick nyligen ett mail från coach Norén där det det rapporterades om åkbara spår i byn, vilket gillas ännu mer!! Dock har jag efter noggrann läkarkonsultation börjat inse att mycket pekar på att jag lider av en stressfaktur i vänsterfoten, i metatarsale V, vilket ogillas å det grövsta. Är bara att bita i det sura äpplet och avlasta foten och köra alternativt ett tag framöver. Ingen panik för mig, är länge kvar till jag ska vara i form och det faktum att jag tvingas till att belasta överkroppen hårdare ett tag framöver är förmodligen bara positivt för min klena kropp!! Är bara att hoppas att jag kan bli ännu en i raden som faktiskt har kommit stärkt ur en skadeperiod. Hoppas dessutom för allt i världen att det finns tillgång till wet west på badhuset i byn.

Dagen har varit relativt händelselös. Steg upp, for på röntgen, for och kollade på ett hus vi kanske ska flytta till. Huset var skapligt nice, eller har potential till att bli det iaf efter lite renovering. Problemet är väl att det ligger i lite fel del av kommunen, men man kan ju inte få allt! Tillräckligt för nu. Hoppas att alla får en god natt, eller morgon, eller dag, eller vad det nu än må vara då ni läser detta. 


Upptagen gårdag

Ursäkta bristen på uppdatering från igår. Men följande länk förklarar varför uppdateringarna uteblev: http://attatimmarsbloggen.blogg.se/


I've got a bad feeling about this

Börjar få onda aningar angående min vänsterfot. Tar dock inte ut några sorger och väntar på läkarnas dom till helgen. Tills dess gör jag annat för att hålla upp humöret, till exempel en sleepover i Ugglan 3. Mer om det lär dyka upp här så småningom. Nu ska vi dock sova! 
Kan ni läsare förresten knäcka från vilken film citatet i rubriken kommer???


Pärsk

Fotskadad, blev inte särskilt mycket träning idag. En mystisk smärta på utsidan av foten sprider obehag i hela min kropp. Har dock kört ett pass på motionscykel idag. Det gick bra men så fort man går är det som att någon sticker en kniv i foten varje steg. Var perfekt att spela CF under tiden så att de nära på två timmarna på cykeln blev uthärdliga. Just nu extraknäcker jag som gitarrlärare. CH är på besök och jag har just lärt honom hans första låt, björnen sover. Han är jätteduktig :P


GitarristeN i egen hög person!!

Gårdagen, en resdag

Gårdagen var en riktig resdag. Först bar det av till boden för att skjutsa den körkortslösa duon Marbe och KE till sina Vo2-tester. Under tiden de testade passade jag och mitt sällskap, Calle H, på att köra ett fint löppass på Pagla. Efter avklarade tester bar det av med hjulförsedda plåtskåpet (folkanbussen) hem till byn igen, efter ett kortare lunchstopp på MAX i Boden.Efter middagen blev jag hetsad till att dessutom dra med till Piteå och klämma ytterligare lite skidtimmar, på slingan de har där. Så vidare fin var inte slingan men när man väl vant sig vid gruset i spåren gick det rätt fint att åka :P Efter en hastid hemfärd med lite hejaklacken alá HippHipp, var det dags för traditionsenligt måndagsfika. Dagen avrundades sedan med lite gym och en äkta finnjogg!!


Efter 0.49 kommer den grymmaste!!

Dagens timkåtaste: CH, som var nöjd över att ha tränat en minut mer än mig denna dag!!
Dagens parkering: Jag, se bilden ;)
Dagens mest stressade: Ulkan, som inte ens hann sickla skidorna innan det bar av till Piteå :P

Muonio

Allhelgona helgen, eller Halloween om man nu föredrar den amerikaniserade varianten, tillbringades i Muonio och Muodoslompolo på traditionsenligt träningsläger med ABK. Ett riktigt lyckat läger som vanligt. Spåren i Muonio höll som vanligt världsklass. Även starfuckingen höll mycket hög klass. Vad sägs exempelvis om namn som Ferry, Angerer, Rotchev och Teichmann? Även maten höll bra klass. Silver lyckades bra i köket och drog även en hel del sköna historier, vilka dock inte återges på denna plats. Undantaget som bekräftade regeln om hög klass på allt var det minst sagt risiga trycket i vattenledningarna. Man blev knappt blöt i duschen, vilket jag ärligt kan säga utan att krydda särskilt mycket.
 
Totalt hann vi med sex pass på snö under lägret. Efter förkylningen kändes det bara bättre och bättre varje pass. Härligt att träna på riktigt i ett riktigt vinterlandskap igen!!

Som ny i klubben var givetvis Jocke tvungen att pröva den minst sagt legendariska lägerhatten!!


Visst ser han nöjd ut?

Det var allt för mig denna gång. På återseende inom en snar framtid, om ni vill.


RSS 2.0