Jag ser koden

Nådde helt plötsligt en ny nivå i mekanikplugget efter dagens föreläsning. Från ångest och total hjälplöshet till full kontroll på två timmars tid. Kändes ungefär som i detta klassiska filmklipp!! Tyvär funkade det inte att "bädda in" klippet på bloggen.

Omväxling förnöjer?

Alla dagar på jobbet är inte lika fantastiska. I söndags var allt på topp, idag var det väl snarare tvärtom. Plugg hela dagen följt av en ol-träning som gick riktigt riktigt dåligt. Förhoppningsvis berodde det på att min dagliga koncentrationsdos hade gått åt. Nu är jag trött och besviken. Bäst att avsluta den här dagen innan något mer hinner gå illa. Imorgon väntar ännu en heldag med plugg, jippi...

Hög på livet

Nyss hemkommen från denna veckas sista träningspass, rullskidor skate med Spoerry. Kan bara konstatera att det blev min bästa träningsvecka på mycket länge och kroppen har bara känts bättre för varje dag denna vecka! Det är det här jag lever för, när man känner hur träningen ger önskat svar är livet underbart.

Är nästan så att det känns som gamla fornstora dagar, men än har jag tyvärr en bra bit kvar till min "all time high" i Ramsau hösten 09! Då fanns det ingen backe som var för brant eller för lång. Störtloppsbacken i Schladming kändes ungefär som Bräntbergsbacken (Umeås stolthet med 48 höjdmeter). Tyvärr har den känslan av oslagbarhet som jag hade uppför den backen, den dagen aldrig återvänt. Detta trots många försök och många krossade förväntningar. Positivt är dock att jag är betydligt närmare den känslan nu än jag var för en vecka sen. Positivt är att jag imorgon går in i min sista normala pluggvecka innan sommarlovet. Sedan återstår bara två tentor och sen är det lov, ett lov som jag avser att fylla med groteskt många träningstimmar.


Bilden togs togs dagen efter min underbara Schladmingklättring, som jag alltjämt drömmer om att någon gång överträffa! (Bilden stal jag av VB) 


Förklaring

Igår hände något ovanligt, jag var på gymmet. På gymmet var även störtloppsfantomen Hans Olsson. Vilket förklarar det något skumma föregående inlägget. Jag använde brutalbänken närmast efter han, tyvärr får jag erkänna att han var lite starkare i bålen...
Idag har jag rejält med träningsvärk, framför allt i området kring bröst och skuldror. Det är väl så det ska vara.

Gårdagen bjöd dessutom på myrlöpning med Johan och Spoerry. Ett riktigt klafsigt myspass. Vi hittade dessutom en fin hängmyr ute i skogen! Myrlöpningen följdes av 5-rätters grillmiddag hemma hos Spoerry. Den satt riktigt fint.

Nu bär det snart av till Tavelsjö för ol-träning. En vägvalsövning väntar på oss där. Det blir förmodligen riktigt fint!

Hasse och jag


Coolt

Läste nyss att en av mina gamla tränare, Rikard "Rille" Larsson har blivit ny landslagstränare. Riktigt häftigt, blev ganska överraskad då jag läste nyheten. Grattis Rille, och lycka till på ditt nya jobb!
I övrigt har denna dag avrundats med rullisar med Schweiz stolthet Spoerry och stekpalt. En värdig avslutning på denna dag!

Cykelhaveri och tårtkalas

Igår bestämde jag mig, inspirerad av TV-sändningarna av Girot, att dra ut och cykla racer. Tyvärr ville inte min racer vara med längre än några få kilometer. Helt plötsligt satt jag där med en vevarm som svängde runt lealöst i min SPD-sko och inte satt fast i cykeln längre. Var bara att lacka ur totalt, skruva dit den provisoriskt och rulla hem i sakta mak. Efter ett byte av utrustning blev det en sväng på rullskidorna istället, kände mig faktiskt relativt stark. Betydligt starkare än under löppasset igår morse.

Gårdagen bjöd utöver skola och två träningspass på tårtkalas hos den snabbfotade orienteraren Lukas Peterson, som fyllde år. Mycket god tårta och trevligt sällskap bjöds det på.

Idag har jag haft muntlig labpresentation. Det gick ok, nu slipper jag i alla fall tänka mer på den. Nu kan jag även släppa alla tankar på labrapporten, fick nyligen beskedet att jag är godkänd. Blev faktiskt överraskad, då det brukar kännas som att lärararna i regel brukar hitta något som man måste komplettera oavsett hur bra skriven rapporten än är. Riktigt skönt!
Blir nog firande iform av någon fysisk aktivitet ikväll :)

Skönt, men oroväckande

Kroppen skriker efter vila. Skönt att känna den gamla goa känslan igen. Morgonens intervaller följdes av eftermiddagsstyrka och det hela toppades med en sjukt fin långdistansträning i Haddingen. Det är dock oroväckande att kroppen whinar efter något som förra året skulle kunna ha beskrivits som en normal träningsdag. Boten på denna åkomma är i alla fall enkel. Det är bara att ge sig ut och träna, träna och åter träna...

Prövade en hemlig innovation ute i orienteringsskogen idag. Dock är min innovation än så länge bara i prototypstadiet, efter lite mer utveckling kanske jag publicerar min hemlighet offentligt på denna plats!

Sk8

Tidig revelj klockan 06.00 imorse. Varför kanske ni undrar? Jo, för att köra skateintervaller med en sann legendar, Daniel Nordebo. Var kanske inte optimalt att femmilshjälten Nordebo utöver en snabbare kropp dessutom hade snabbare rullisar än mig. Han åkte i princip i cirklar runt mig. Dock var det ett riktigt bra träningspass för mig. Har nog aldrig haft så mycket mjölksyra och kramp så tidigt på dygnet förr! Gammliabacken och upp på Berghem är helt klart underskattad ur intervallsynpunkt.


Gammal arkivbild på sk8-kungen!

Utöver att träna själva hann vi dessutom diskutera lite träning. För närvarande är det tränarråd i Umeå och de nyheter som man hör därifrån är inte direkt glädjande. Istället för att konstatera att svenska juniorer tränar för lite, finns det tydligen tränare som förklarar de svaga JVM-resultaten med fel stavlängd! Om siffrorna på träningsmängden för team 2015 stämmer är det skrämmande. 600 timmar per år i genomsnitt för de åkare som ska bära en hel nations förväntningar på ett internationellt mästerskap om bara fyra år! En träningsmängd för elitmotionärer, inte seniorer med landlagsambitioner i längd.    

Skickade nyss in min labrapport. Riktigt skönt att kunna ta den ur tankarna för en stund i alla fall. Är helt ledig idag, så det kanske blir tre träningspass :)

Lugnet mitt i stormen

Skönt med lite lunchpaus mitt i skolhetsen. Att kunna rulla hem och avnjuta sin lunch i lugn och ro mellan förmiddagens lab och eftermiddagens räkneövning är faktiskt fantastiskt. Nu när lugna stunder är mer sällsynta än förra året då jag hade 3 lektioner i veckan har jag lärt mig att uppskatta dom. Förra året var det periodvis jobbigt istället för utvilande att inte ha något vettigt att göra. Nu är de perfekta minipauser att ladda batterierna på för att återigen kunna gå ut och prestera i såväl skolbänken som skogen!

Gårdagen bjöd på ol-cup i Hamptjärn. Medeldistans stod på programmet och jag fick ett kvitto på att orienteringstekniken sitter i princip där den ska. Dessvärre fick jag även ett kvitto på att fysiken inte är vad den borde vara. Dock var det ett litet framsteg jämfört med känslan under Älvsbyn runt förra helgen. Är bara att träna på och vänta på att formen infinner sig, så kanske jag kan slippa undan gubbdäng inom en snar framtid. 

Tyvärr såg jag tredje perioden i gårdagens hockeyfinal. Till och med jag som total lekman i hockeysammanhang såg att Sverige inte spelade direkt lysande i tredje...

Standardmiddag på 19e


Förrätt: Tortilla-special och krustader.


Varmrätt: Kallskuren lammfiol med potatisgratäng


Efterrätt: Smulpaj med glass

Allting är inte vad det verkar vara...

Idag hade jag årets klart coolaste föreläsning hittills. Vi fortsatte med relativitetsteorin. Längdkontraktion, tidsdilatation och samtidighet stod på schemat idag. Ska inte ge mig på en lång detaljerad förklaring här på bloggen. Det är när man tycker sånt här är hur roligt som helst som man inser att allt kanske inte står helt rätt till uppe på loftet. Kortfattat kan man säga att tid och rum inte är det som gemene man intuitivt tror att det är!

Har även varit ganska effektiv idag. Efter skolan bar det av till läkaren. Fick lämna prover och fick ett recept på penicillin. Så nu ska jag pilla i mig tre piller om dagen i tio dagar. Hann även cykla förbi coach Tjelvar och hämta några kartor inför helgens träning. Jag och Johan har även hunnit bränna av ett löppass. Underligt nog så var båda två grymt sega samtidigt. Fast passet hade sina fina stunder ändå. Mycket vårkänslor i luften och mycket sevärt folk i farten. Utöver vårkänslor var det tyvärr även mycket vind i luften, men man kan ju inte få allt här i världen ;)

Nu måste jag äta upp glassen och den grymma kolasåsen som Gurra har styrt upp. Bara att bita ihop under skoldagen imorgon och överleva fram till helgen.   


Med och mot

Denna dag har bjudit på både med och motgångar. Jag hade tur och kunde ta igen en av mina missade mekaniklabbar. En medlem i en grupp var sjuk och det profiterade jag på. Den enes bröd, den andres död som man brukar säga. Hade även min första föreläsning i relativitetsteori. Äntligen lite abstrakt och ologisk, nästintill absurd fysik. Med andra ord äntligen intressant fysik. Einstein kort och gott!

Har för närvarande min mor som inneboende och tack vare att hon bjöd på middag nere på stan ikväll tog jag mig äntligen in på löplabbet. Två flugor i en smäll. Där köpte jag ett par pelotter till mina nya Kayano. Det ironiska med dessa skor är att jag köpte dom för att jag var rädd att åka på skador i mina sladdriga Lunarglide. På andra passet i skorna åkte jag på nervsmärtor i framfoten som gjorde att jag knappt kunde gå hem i dom. Sedan dess har de legat undanstoppade på en hylla. Nu åkte de dock fram igen och med ditmonterad pelott klarade jag i alla fall att genomföra ett lättare pass utan smärta. Hoppas verkligen att det håller i sig. Blev även denna dag lite styrka och stretching efter hemkomst. 

Har under en längre tid haft ett mystiskt utslag med rodnad kring på underarmen. Efter en titt misstänker doktor mamma den udda diagnosen Borrelia. Jag hoppas att hon har fel. Ska uppsöka någon vårdcentral imorgon eller på fredag för att ta lite tester. Har även förlorat en tånagel idag. Den trillade av under den sedvanliga morgonstressen. Fast dom som har sett den kanske håller med mig om att det var på tiden att jag blev av med den synnerligen äckliga nageln!


Läckert

Så har ännu en dag förflutit här i Umeå. Den har som dom flesta andra dagarna här i Umeå bjudit på både skola och träning. En statistik- och en mekanik-föreläsning. Börjar för övrigt känna mig lite smått orolig inför mekaniktentan, fast det är flera veckor kvar. Det är väldigt många begrepp som det känns som att man bör ha hyfsad koll på inför tentan. Börjar kanske bli dags att öppna böckerna även här hemma? Nja, avvaktar nog ännu ett tag med det.

Dagens träning blev ett riktigt fint ol-pass ute i Holmsund. Övningen bestod i en duell man mot man i många olika moment. Jag körde med/mot Blomgren, och kunde plocks hans skalp några fler gånger än han plockade min. Särskilt viktig var segern på den avslutande SI-banan med "officiell" tidtagning. Holmsund bjöd för övrigt på fantastiskt fin kustterräng med underbara hällmarker. Dagens pass var även ett steg framåt formmässigt sedan förra veckans "sverigedebut" i Norrmjöle.

Nu avrundas dagen med lite jazz, lite styrka och några väl valda stretchövningar. Bara att satsa på att nå sängen sen och ladda för nästa dag!

Motivationen återvänder

Så där, nu kör vi igen. Har sakteligen återhämtat mig efter min dunderförkylning efter Tjeckien. Var sjuk i två och en halv vecka och som vanligt avtar min motivation till det mesta under sjukdomsperiod, kanske framför allt till bloggning. Nu har jag varit frisk i en och en halv vecka, och i takt med att min fysiska form stiger så stiger även motivationen och energinivån inom alla områden. 

Sjukdomen ledde till att jag tyvärr tvingades ställa in mitt stora mål denna orienteringsvår, elitserien i Jönköping under påskhelgen. Missade även två labbar i skolan då jag var sängliggande. Med lite otur kan det betyda att jag tvingas att göra dom nästa år eller senare under utbildningen, men med lite tur kan jag trixa in mig i någon annan labgrupp och göra undan dem i år. 

Efter att jag blev frisk har jag hunnit med två trevliga helger i Älvsbyn, som bjöd på riktigt gott sällskap och en del roliga upptåg. Helg nummer ett bjöd på valborgsfirande/födelsedagsfest hos VB. En lyckad tillställning på det stora hela. Den andra helgen bjöd på Älvsbyn runt med efterföljande traditionsenlig grillning. Som vanligt var vädret perfekt och under kvällen ägde årets poolpremiär rum på folkan. Förra årets poolköp var verkligen lyckat, även om jag inte kan bada i den så ofta nu när jag bor i Umeå. Extra trevligt var det att träffa min klubbkompis Grabben som jag inte träffat sen snölägret i början på säsongen.

Träningsmässigt kan jag inte rapportera mycket märkvärdigt. Eller har ju åkt rullskidor två dagar på raken i början av maj, vilket kanske inte är direkt vanligt för mig. Idag krossades för övrigt mitt sista tvivel angående rullskidvägarna i Umeå med omnejd, att det inte finns några backar. Vägen mellan Brännland och Rödtjärn bjuder på många fina motlut där man kan åka tvåan avslappnat och fint. Asfalterade motlut som Älvsbyn ärligt talat inte ens är i närheten av att matcha.

Kan även rapportera att jag blivit ägare av två soffor nu. Nog för närvarande. På återseende!

RSS 2.0