Maktkamp

Dagens träningspass blev en kamp mellan mig och vädrets makter. Alla skoteråkare som inte far ut så fort det biter lite i kinderna spelade också en biroll i denna maktkamp. Hade planerat att köra ett skapligt långt skidpass på skoterleder. Efter att ha plumsat runt ett tag vek jag dock ner mig och avbröt, besegrad av vädret tvingades jag till en tillfällig taktisk kapitulation. For hem och bytte löpskorna sen krossade jag vädret i rond två! Så man kan säga att det blev oavgjort ;)

Har även hunnit med ett besök i Luleå idag. Där upptäcktes även en grym pizzeria!! Efter en snabbkoll i träningsdagboken nyss kan jag bara konstatera att året 2010 har inletts bra mycket bättre än 2009 avslutades!! Det går bra nu. God natt.

Flyt

Intervallpasset idag var en riktig mardröm, eller passet var väl skapligt men spåren var under all kritik! Var glad att jag bara skulle köra ett kort men intensivt pass idag. Dagens andra pass blev lite styrka+löpning. Ännu en bra träningsdag. Det flyter på bra nu.

Middagen bestod delvis av min nya favorit, rotsaker i ugn. Det är inte alls dumt på något vis. Inte heller västerbottensostpajen och laxfilén gick av för hackor!! Mums.

Om någon hittar en Polar S610i pulsklocka med ett armband som alla skrattar åt tar jag med glädje emot upplysningar om den här på bloggen. Min har varit mystiskt försvunnen hela dagen. Förmodligen ligger den i någon vrå här hemma, men var är en gåta som ännu gäckar mig.

Inställd comeback

Idag var det tänkt att jag skulle göra comeback i längdcirkusen. Tyvärr så ställdes tävlingen in på grund av kyla. Lite surt, men samtidigt skönt att slippa plåga luftrören i "på gränsen"-temp i onödan. Nu blir det ett intervallpass hemma istället. 40 minuter 15/30 kommer nog kännas bra.

Igår kväll var jag och såg Avatar. Jo, jag är väl medveten om att jag är en smula efter nu, men det var verkligen en häftig film. Den bästa jag sett på bio på länge, även om den i vissa avseenden var lite väl förutsägbar. Bakom den actionspäckade förpackningen är det en tänkvärd film också. Den kombinationen är inte precis vanlig och om den finns brukar den sällan vara så pass lyckad.

 

Tvåan


På dagens exmtremt kärva eftermiddagspass var det bara att plocka fram kvasten och tugga på.


Ny prylVar nyss ute och premiärlöpte min nya värstinglampa från silva. Är riktigt nöjd med denna investering. Löpturen var inte så dum den heller. Att löpa ensam i en mörk, snöig skog med pannlampa innebär faktiskt närmast optimal mysfaktor (för ett träningspass). Det faktum att man knappast kan få bättre träning än snöpulsning gör inte saken sämre...

Dagens historialektion var tydligen inställd pga temadag, men dagen blev ändå rätt vettig tack vare tre riktigt bra träningspass! Utöver löpningen hann jag även med en sväng ner i det förhatliga ryssgymmet på folkan och ett skidO-pass. Måste säga att coach Norén imponerade idag som lyckades få till en bra övning trots det ymniga snöfallet.


Tooomt

Denna säsong tränar jag närmare 700 timmar och all denna träning har fokuserats på att jag ska vara så bra som möjligt i mitten av februari, på JVM i skidorientering. Nu är sista uttagningstävlingen körd och truppen uttagen och det som innan säsongen började inte ens fanns i min tankevärld har inträffat. Mitt mål att ta medalj på JVM är krossat redan 2 veckor innan mästerskapet drar igång, jag är inte med i truppen ens. Allt fokus har legat på att vara riktigt jävla bra i Februari och jag har inte riktigt tänkt på att jag måste vara tillräckligt bra under säsongsinledning för att ens få chansen. Reserv. Är det bara jag som hatar det ordet eller? Har fått bära det epitetet fler gånger än vad som är nyttigt för en idrottare, redan vid den ringa åldern av 19. Jämt de förhatliga orden: "du har blivit utsedd till reserv."

Misstolka inte min besvikenhet fel nu. Jag är inte besviken på landslagsledningen på något sätt. På de uttagningstävlingar som har körts har jag helt enkelt i det stora hela bommat för mycket och presterat sämre än de 6 ordinarie åkarna. Kanske är jag lite smått besviken på uttagningstävlingarnas utformning med tanke på vad gäller relevans för det kommande mästerskapet. På något vis har iaf jag fått för mig att Rumänien knappast lär bjuda på perfekta stenhårda smalspår i ett jävligt tätt spårsystem utan någon som helst kupering. Den stora besvikelsen är dock på mig själv. Att jag ska vara så grymt kass helt enkelt. Att jag inte ger mig själv chansen att uppnå säsongens enda målsättning. Att jag ska underprestera gång på gång på gång på gång.    

Vet inte riktigt vad jag ska skriva nu. Allt känns bara så tomt, nästintill apatiskt. Borde plugga matte, men den viljan är som bortblåst. Det enda jag vill nu är att träna, träna, träna och träna lite till. Visa vad jag kan än en gång. Visa att jag duger. Att jag inte är så kass!!
 
Kommer att tänka på min före detta klubbkamrat Katarina Allberg nu. I samband med att JVM gick i Älvsbyn 1990 lyckades hon prestera en tid som hade räckt till femte plats. Problemet var bara att hon fick springa publiktävlingen eftersom hon inte hade blivit uttagen i truppen. Henne gick det ju ändå rätt bra för senare under karriären!!

Nu har jag inte tid att skriva något mer. Måste träna nu.


Sista chansen

Imorgon smäller det igen. Börjar verkligen närma sig sista chansen nu. I helgen avgörs de två sista uttagningstävlingarna. Nu är det dags att krypa in i lejonets kula för dessa tävlingar. Tävlingarna går i Mora, den stad där alla mina värsta konkurrenter är bosatta. Det kommer bli tufft, men jag kan ju inte göra mer än mitt bästa och det tänker jag göra. Får hoppas att veckan hos Daniel har gjort underverk med min kropp och även min knopp. Då kommer det gå bra.

Denna dag har varit lik alla andra dagar här i Falun. Nordebo fortsätter att överraska med innovativa påhitt i köket och två pass har genomförts. Nu är jag förberedd!!
Ärtsoppa

Jag börjar inse att Falun inte är en så dum stad egentligen. Här finns det mesta, bra spår, fina backar, bra ol-möjligheter, fin stad och framförallt en friidrottshall. Bara själva tillgången till en friidrottshall att gymma i skulle göra mig mycket starkare än jag är nu. Är bra med en extra motivator på de tråkiga styrkepassen =) 
Skulle nog kunna tänka mig att bo här. Tyvärr vet jag inte riktigt vad jag skulle sysselsätta mig med här, för det som saknas är en högskola med de utbildningar jag är intresserad av. Så kan det gå. Ingen ort är väl helt perfekt...

Dagen har varit rätt bra. Ett styrkepass i friidrottshallen och ett löppass inne i stan. Börjar faktiskt återfå något av mitt forna löpsteg nu. Känns inte pinsamt när man springer någonstans där man kan bli sedd av allmänheten för första gången på 2 månader :P

Åt en grym lunchbuffé på regementet idag. Helt sjukt gott var det, även om jag avstod Nordebos favorit, ärtsoppan. Middagen ägnades åt mer prestationshöjande livsmedel, alltså blodpudding!! Min sambo för veckan imponerade för övrigt i kvällens natt-cup i orientering. Med 500 meter kvar till mål ledde han före den nordiska juniomästaren! Tyvärr höll han inte riktigt in i mål...

Gött

Ännu en bra dag här i F-staden. Två nya bra skidpass varav ett intervallpass. En LC(low-carb)-lunch för att maximera effekten av eftermiddagens lugna pass, och en riktig kulinarisk prestation av Nordebo till middag. En grymt god Kycklinggryta med ris. Sen har dagen avrundats med en plankning in på Lugnet för att basta. En mycket bra dag alltså. Kan det bli mycket bättre är frågan? Eller okej det är nog möjligt...

Övrigt att notera här i Falun är att de förmodligen sätter världsrekord i konstsnösprutning på riksskidstadion Lugnet. Helt brutalt mycket snö har producerats. Om jag ids dra med en kamera på något pass kanske ni får dömma med egna ögon sen.

Så här gör man i DalarnaVad tycker DU om slangar i skidspåret?

Inte dumt

Här i Falun förflyter allt väl. Jag och grillen tränar på riktigt bra, chillar fint mellan passen och äter GRYMT god mat. Får väl erkänna att det inte är jag som kan ta på mig äran för maten, men jag assisterar mästerkocken så gott det går.

Idag har jag tränat tre pass. Ett löp, ett styrke och ett skid/skidO. SkidOpasset bjöd tyvärr på kraftig skidslakt annars var det fint. Att bo en hemma hos Nordebo är givande. Man kan lära sig mycket intressant om man lyssnar ordentligt. Kan även erkänna att jag fick slita ordentligt då Nordegrill tände grillen på gårdagens intervallpass.  


Inte planenligt

Helgen i Östersund blev ännu ett misslyckande. Tyckte att lördagens lopp var ganska stabilt, tyvärr bevisade flera av mina konkurrenter motsatsen och slog mig rejält. Efter en titt på sträcktiderna inser jag att det framförallt var inledningen på loppet som var dålig. Inga större men bommar men utan orienteringsflyt kommer man inte långt ändå.

Söndagen var jag riktigt taggad och inledde loppet på ett helt annat sätt. Stablit och med rätt hyfsat flyt förflöt loppet fram till nionde kontrollen. Där låg jag tvåa 15 sekunder efter täten. På väg mot tionde matar jag på riktigt hårt, men missar sista korsningen innan kontrollen och tappar en del tid. Låg dock fortfarande trea där och med stabil refokusering hade loppet fortfarande gått att rädda då jag bara låg en sekund bakom den slutsegraren. Istället för att refokusera på väg mot nästa kontroll brakar helvetet lös. En riktig praktbom på banans lättaste(?) kontroll. Efter det följer ytterligare ett antal halvtaskiga sträckor och flytet är återigen försvunnet. Går imål och besvikelsen är total.

Just nu berfinner jag mig i Falun hemma hos Grillen, eller mysteriernas man som Bejmer kallar honom, på ett slags läger eller liknande. Vi tränar iaf bra. Till helgen väntar tävlingar i Mora. Fram till dess hinner jag och Nordebo bränna av många fina pass ytterligare.


Slutet nalkas

Efter att krav (gnäll) om att jag ska uppdatera har börjat uppkomma de senaste dagarna kommer här så en snabb uppdatering.
En av orsakerna till att uppdateringarna har uteblivit är faktiskt att jag har börjat träna på nytt. Efter de misslyckade stortävlingarna hittills denna säsong har jag insett att min kropp helt enkelt inte mår bra av att "vila sig iform". Därför har jag nu anammat en något kontroversiell, Nordeboinspirerad metod för formtoppning. Istället för att som de flesta predikar dra ner på träningsdosen, höja intensiteten och vila mer för att nå en riktig formtopp har jag nu snarare ökat träningsvolymen och sänkt intensiteten. Hade det inte varit för min desperata situation just nu hade jag förmodligen inte vågat pröva detta. Fast då jag tänker efter var jag aldrig i närheten av så dålig form som jag var i Arvidsjaur under sommaren då jag snittade nära på 20 timmar/vecka. Så det kanske inte är någon chansning egentligen!?

Nu drar det verkligen ihop sig inom 9 dagar avgörs de fyra sista JVM-uttagningarna. Det finns ett flertal jämna åkare som gör upp om platserna och just nu måste jag nog tyvärr erkänna att jag ligger lite risigt till. Skulle nog bedömma att jag ligger just på gränsen just nu. Får bara ladda nu och satsa på att göra fyra stabila lopp. Om jag bara ser till att göra 4 lopp som jag själv är nöjd med är jag tämligen säker på att det räcker. Nu är det alltså bara helt upp till mig själv.

Inte mycket annat värt att berätta om just nu, vilket är ytterligare en orsak till att uppdateringarna har utebilvit. Vill inte trötta er läsare med mina ändlösa JVM-spekulationer alltför ofta ;) Har dock påbörjat min sista termin någonsin här i byn. Känns lite smått sorgligt att en era går mott sitt slut, men slutet för något innebär ju även början för något nytt. Hoppas bara att detta nya blir lika bra, eller ännu bättre än det som nu rinner mot sitt slut :)
Kan även informera om att jag har ett nytt jobbigt schema denna termin. Antalet lektioner/vecka har ökat med hela 300%!! Alltså har jag nu 4 lektioner i veckan ;)

Dags att tömma tvättmaskinen nu! Imorgon bär det av på en riktig turné. Östersund, Falun och Mora here I come.
Brons

Så var masstarts-SM avklarat. Efter ett i det stora hela stabilt lopp lyckades jag slita åt mig en bronsblecka. Helt nöjd är jag inte riktigt då det bara fattades 40 sekunder till guldet. De flesta av dessa sekunder la jag dessutom bort på ett mindre bra vägval. Var dock skönt att kunna ta hem min bronsduell i slutet mot Blomgren.

Har även varit på prisutdelning och käkat medaljfika idag. Det var gott!! Dock gillar jag smaken av guld mer än brons ;)

Väderleksprognosen har ändrats en aning under dagen och det verkar som att det kan bli tävling imorgon, trots att det tidigare sett mörkt ut. Även om jag vill påstå att dagens hävdade -16 snarare var -20 på vissa ställen. Fick betala mitt brons idag med ett alltjämt totalt avdomnat långfinger samt en tävlingshosta som inte är av denna värld.  

Får passa på att gratulera alla andra jag känner som också har lyckats bra idag. Ingen nämnd ingen glömd!

Avresa inom kort

Nu bär det alldeles strax av mot Arvidsjaur och förhoppningsvis sm- och sverigecuptävlingar i skidO i dagarna tre. Just nu ser det dock en aning mörkt ut när det gäller väderläget. Att det blir av alla tre dagarna känns ganska otroligt just nu. Får hoppas att väderguden är med oss. Får även hoppas på att jag lyckas prestera bra lopp, om det nu blir några lopp. Är något osäker på formen, men det lär vi väl märka imorgon.

Idag har inte särskilt mycket hänt. Har mest laddat och vallat. Håller tummarna nu av flera anledningar...


Nytt år!

Så nu var det nytt år! Det nya årets ankomst firades på bästa sätt igår kväll/natt med trevligt sällskap i Sunderbyn. Idag har jag tagit det ganska lugnt, efter en något sen kväll igår. Trots allt har jag hunnit med 2010:s första träningspass, ett lugnt skatepass här i byn, där jag gör gör de sista finjusteringarna inför SM-/Sverigecup-tävlingarna nästa vecka i Arvidsjaur.

2010 känns bra på något sätt, känns som att det ligger bra i munnen när man säger det på något vis. Eller så är det en bra känsla. Får hoppas att mitt sista år som junior i idrottssammanhang blir lyckat på alla vis. Hoppas även att Niklas nyårshälsning från inatt slår in. Vad han sa? Gott nytt JVM-år :) Det skulle verkligen sitta fint med ett JVM för oss båda, efter alla skadebekymmer.


RSS 2.0